Ceny ropy mierne klesli, za týždeň však smerujú k rastu zhruba o 5 percent

09.02.2024 Celý región

Singapur 9. februára (TASR) - Ceny ropy v piatok klesli, pokles bol však iba mierny a za celý týždeň naďalej smerujú k výraznému rastu. Na trhy stále vplýva pretrvávajúci konflikt na Blízkom východe, najmä po tom, ako Izrael odmietol podmienky palestínskeho hnutia Hamas na prímerie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v apríli dosiahla do 7.32 h SEČ 81,50 USD (75,76 eura) za barel (159 litrov). Oproti predchádzajúcej uzávierke tak klesla o 13 centov (0,16 %). Cena americkej ľahkej ropy WTI s marcovým kontraktom dosiahla 76,19 USD/barel, čo v porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou predstavuje pokles o tri centy alebo 0,04 %.

Vo štvrtok (8. 2.) vzrástli ceny ropy v obidvoch prípadoch približne o 3 % po tom, ako izraelské sily bombardovali mesto Rafah na juhu Pásma Gazy. Za celý týždeň tak ceny ropy smerujú k rastu približne o 5 %.

Ceny komodity síce v dôsledku konfliktu idú nahor, globálnu produkciu ropy to však zatiaľ neovplyvnilo. Štáty ako Nórsko a Guyana ťažbu zvyšujú a Rusko v tomto mesiaci vyváža viac ropy, než pôvodne predpokladalo.

(1 EUR = 1,0758 USD)
 

Vyberte región

mark